Breadline Africa Bestuursleden

Internationaal Bestuur

Henk Kleizen Picture

Henk Kleizen

Henk is de voorzitter van Breadline Afrika en hij nam deze functie in augustus 2016 over van Louise Seligman. Hij is een Executive Mentor Coach en leidt een organisatie in de ontwikkeling van leiderschap, gevestigd in Kaapstad. Henk is lid van de Edgecumbe Consulting Group en houdt zich bezig met business coachingsopdrachten. Hij adviseert, begeleidt en ondersteunt CEO’s in hun uitdadingen zoals prestatieverbetering, organisatieverandering en het vinden van initiatieven en manieren om goede bedrijven te bouwen. Hij helpt vooruitstrevende organisaties in het verbeteren van hun concurrentiepositie en winstgevendheid.

Als een expert op het gebied van leiderschap, wordt de passie van Henk aangevuld met praktijkgerichte ondersteuning in de ontwikkeling van competenties, verbetering van strategie en de implementatie daarvan in organisaties evenals de verhoging van de werkbeleving van medewerkers en klanttevredenheid om daarmee betere zakelijke resultaten te bewerkstelligen.
Henk studeerde aan de Universiteit van de Witwatersrand en behaalde een Honours Degree in Microbiologie en Genetica en gebruikte zijn Masters in Business Administration (Universiteit van Witwatersrand) als brug naar de commerciële wereld. In meer dan 30 jaar heeft Henk een solide allround ervaring opgebouwd in het bedrijfsleven met als hoogtepunt de CEO posities die hij tien jaar lang heeft betrokken bij Colman Foods en Pillsbury Zuid-Afrika.


Louise Seligman, voorzitter

Louise is als bestuurslid één van de oprichters van Breadline Afrika en was zeventien jaar lang de voorzitter van de internationale Raad van bestuur tot juli 2016. Haar band met Zuid-Afrika is ontstaan door haar familieleden die jarenlang hebben gewerkt in het verlichten van de armoede in Zuid-Afrika. In de afgelopen twintig jaren heeft Louise in de vrijwilligerssector gewerkt en is betrokken geweest bij een aantal fondsenwervende campagnes voor verschillende Britse goede doelen waaronder de Notting Hill Housing Trust, de kardinaal Hume Centrum voor dakloze jongeren en de Zuid-West-Londen Community Foundation.

Louise is ook bestuurslid van de SA / UK Trust, een stichting die de samenwerking bevordert tussen in het Verenigd Koninkrijk gevestigde goede doelen die actief zijn in Zuid-Afrika. Voordat zij in de vrijwilligerssector stapte, werkte Louise als head hunter voor financiële topfuncties bij Korn Ferry en de Barnes Partnership, waarvan ze een van de oprichtende partners was. Hieraan voorafgaand was zij een aantal jaren actief met onderzoek en marketing bij de Financial Times Conferenties Divisie. Louise heeft een masters in moderne geschiedenis aan de Oxford University. Ze is getrouwd, woont in Londen en heeft drie kinderen.


Eric Atmore Photo

Professor Eric Atmore

Eric is afgestudeerd in Social Planning and Administration. Hij is adjunct hoogleraar in Social Development aan de Universiteit van Kaapstad en zowel mede-oprichter als directeur van het Centre for Early Childhood Development.

Eric is ruim zesendertig jaar werkzaam geweest in managementfuncties bij non-profit organisaties. Hij gaf colleges aan verschillende universiteiten over de werking van non-profit organisaties en adviseerde een reeks van non-profit organisaties in Zuid Afrika. Zijn specialisme is het veld van non-profit organisaties, onderwijsbeleid, financiering en promotie.

Hij heeft veel artikelen op zijn naam staan en maakt deel uit van het National Education Collaboration Trust Dialogue Team.


Peter Montalto Picture

Peter Attard Montalto

Peter is in 2014 bestuurslid geworden van Breadline Africa en bracht daarmee een rijkdom aan ervaring mee als senior Emerging Markets econoom en strateeg bij de Japanse investeringsbank Nomura. Vanuit die positie heeft Peter een uitstekend zicht op opkomende markten, dwars door Europa en Afrika en in het bijzonder een verdiepende en inzicht in Zuid Afrika waar hij onderzoek doet naar de economie, markten en politiek van het land. Hij adviseert een brede kring van investeerders, van pensioenfondsen tot durfkapitalisten en verder bedrijven die actief bezig zijn of een serieuze toegang tot Zuid Afrika overwegen en alles willen weten over de risico’s en mogelijkheden van het land.

Pere bezoekt Zuid Afrika regelmatig en heeft dan intensief contact met senior politici, beleidsmakers, zakelijke leiders en de overheid. Daarbij is hij als autoriteit in zijn vakgebied een graag geziene commentator voor Zuid-Afrikaanse en internationale media bij economische en politieke vraagstukken. Peter heeft een grote interesse in de lange termijn ontwikkeling van Zuid Afrika. Hij studeerde wiskunde en economie aan Cambridge. Peter woont in Londen en verzamelt graag Zuid-Afrikaanse kunst en wijn.


 Alex Chisholm

Alex is directielid van de Engelse Autoriteit Financiële Markten (CMA). Daarvoor werkte Alex als voorzitter en commissaris van de Ierse Autoriteit Consument en markt (ACM). In de afgelopen vijfentwintig jaar heeft hij vele posten bekleed in particuliere en overheidsdiensten, een internationaal mediabedrijf, internet start-up bedrijven en een software dienstverlener.

De belangrijkste ervaring van Alex van de afgelopen tien jaar zit in het leiden van  organisaties bij veranderingen waarin hij nog steeds actief werkzaam is en hij zijn sterk analytisch vermogen voor gebruikt.

Alex studeerde geschiedenis aan Merton College in Oxford, behaalde een MBA aan INSEAD. Hij is getrouwd met Eliza, de dochter van historicus Thomas Peckenham. Ze hebben drie kinderen en wonen in Londen.


RD Photo

Sir Robert Dunbar

Sir Robert is sinds 2007 bestuurslid van Breadline Africa, lid van het Engelse Advisory Committee en voorzitter van Breadline’s International Finance Committee. Zijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika dateert al weer van zo’n dertig jaar geleden, een familiebezoek in Johannesburg.

Sir Robert heeft een masters in rechten aan Oxford University en, na een opleiding aan de faculteit rechten aan Chester, is hij in 1982 toegetreden als advocaat tot Allen & Overy. Daarna maakte hij de overstap naar Mercury Warburg Investment Management als investeringsadviseur voor particulieren en goede doelen stichtingen. In zijn laatste functie was hij directeur van Merrill Lynch Investment Managers.

Hij woont in Londen en heeft twee kinderen.


!cid_image001_jpg@01D0A1DD

Louisa Edwards

Geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid in Zimbabwe, woont Louisa sinds haar studentenjaren in Dublin (Ierland). Ze werkte voor de Ierse publieke sector, eerst bij de overheid en daarna bij het Ministerie van Financiën en Transport en vervolgens bij de Ierse Luchtvaart Autoriteit waar ze met pensioen ging als senior manager Strategie en Planning. Ze studeerde aan Trinity College an de Universiteit van London.

Louisa is sinds 2002 lid van het Ierse comité van Breadline Africa. Ze trad toe tot het Internationaal Bestuur in 2013 en reist frequent tussen Ierland en Zuid-Afrika voor familiebezoek en het onderhouden van contacten met Breadline Africa Zuid-Afrika.


Ben1

Ben Elwes

Ben stapte al vroeg in een loopbaan in fondsenwerving in 1987, nadat hij afstudeerde aan Bristol University met een graad in economie en politiek. Sindsdien is hij betrokken bij de verschillende aspecten van de financiële wereld en gecertificeerd lid van de Society of Investment Professionals en van de Chartered Financial Analyst (CFA) Institute.

Sinds de laatste jaren is Ben werkzaam voor GIC Private Ltd als regent en hoofd van de Finance Committee for Worth School. Hij werd Breadline Africa bestuurslid in 2010. Hij heeft geen specifieke binding met Zuid-Afrika maar sinds hij betrokken is bij Breadline Africa heeft hij grote interesse opgebouwd voor zowel het land als voor liefdadigheidswerk.

Ben woont in Sussex met zijn vrouw en drie kinderen.


Mariella Norman Photo

Mariella Norman

Mariella werd geboren in Johannesburg, voltooide haar middelbare school in Engeland maar keerde terug naar Zuid-Afrika om een graad te halen in economie aan de Universiteit van Natal. Na haar huwelijk in 1981 besloot ze fulltime huisvrouw te zijn en zich te richten op de opvoeding, scholing en studie van haar kinderen. In deze tijd had ze verschillende parttime banen (hoofd fondsenwerving van de school van haar dochter; personal assistant voor een parlementslid; projectwerk voor de Catholic Welfare and Development; lid van de Justice and Peace Commission for the Archdiocese of Cape Town. Ze behaalde een post-graduate diploma in coaching aan het Zuid-Afrikaanse College van Toegepaste Psychologie en werkte met managers en teamleden van NGO’s in Kaapstad. Toen de loopbaan van haar man hun er toe bracht om te verhuizen naar Nederland werd ze benoemd tot het Internationale Bestuur van Breadline Africa Nederland.

Mariella is tevens de dochter van de patroon en één van de oprichters van Breadline Africa, Frances Greathead.


MarijkeSchep-web

Marijke Schep

Als dochter van ouders die de hele wereld afreisden en altijd betrokken waren met filantropisch werk, groeide Marijke in Nigeria op. Daar raakte Marijke betrokken met een groep van ex-pat vrouwen die het centrum “The Motherless Home” opzetten waar babies die op straat werden gevonden naar toe konden worden gebracht.

Toen Marijke de kans kreeg om zich aan te sluiten bij Breadline Africa, pakte ze die met beide handen aan. Het doel van Breadline Africa om zich in te zetten om het leven van kinderen te verbeteren trok Marijke bijzonder aan en ze heeft een interesse ontwikkeld om te werken met jonge mensen die zich hiervoor inzetten terwijl ze zelf aan de universiteit Ontwikkelingspsychologie studeerde.


Pippa Smyth

Pippa Smyth

Pippa werd geboren in Zimbabwe en groeide daar op. Ze werd in 1972 bevoegd psychiatrisch maatschappelijk werkster aan de Universiteit van Kaapstad en werkte in East London en Kaapstad voor het National Institute for Crime Prevention and Rehabilitation of Offenders. Na haar emigratie naar Engeland en haar huwelijk met Tony Smyth werd aangenomen bij de Social Services department en later het Panel of Gurdians ad Litem in ze Suffolk. Naar haar veertigste verjaardag  keerde ze terug naar de universiteit om rechten studeren en werd ze toegelaten tot de balie in Londen. Tot haar pensionering werkte ze als advocaat bij de Family Courts in East Anglia.

Pippa is vanaf het begin bestuurslid van Breadline Africa en Grow Peace in Afrika. Ze bezoekt zo’n drie tot viermaal per jaar Zuid-Afrika om er als vrijwilliger te werken bij een zorgboerderij in de West-Kaap, gericht op armoede te bestrijden door onderwijs en sociale ontwikkeling. Ze heeft drie volwassen kinderen.


image001

Tony Smyth

Tony is advocaat en, alhoewel sinds 2008 gepensioneerd, actief consultant aan Bates Wells Braithwaite. Hier werd in 1993 gestart met Breadline Africa en tot op de dag van vandaag is het kantoor daarbij betrokken. Tony is voormalig president van de Ipswich Medico-Legal Society en was lid van de Suffolk & North Essex Law Society Council. Tony heeft sterke banden met Zuid-Afrika en is bestuurslid van Grow Peace, een in Engeland gecertificeerde organisatie dat programma’s ondersteunt voor de ontwikkeling van kinderen in de dichtbevolkte gebieden van het noorden van Kaapstad. Hij en zijn vrouw Pippa spenderen elke jaar drie maanden op de zorgboerderij waar het project plaats vindt. Ze zijn regelmatige bezoeker van het Breadline Africa kantoor in Kaapstad waar hun inzet en ondersteuning enorm wordt gewaardeerd.


image001

Hendrik Struik

Hendrik is bestuurslid van Breadline Africa Nederland sinds 2015 en voorzitter sinds 2017, en als zodanig ook lid van de International Board van Breadline Africa. Hendrik is bestuurslid geweest van verschillende goede-doelenstichtingen. Hij wordt geïnspireerd om zich in te zetten voor Breadline Africa door de duidelijke en consequente focus op heel concrete projecten voor de jongste generatie in zuidelijk Afrika.

Hendrik heeft rechten gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en deed een post-doctorale studie aan het Europa College in Brugge. Hij is advocaat sinds 1984 en is partner bij CMS Nederland in Amsterdam, en houdt zich bezig met het recht van intellectuele eigendom en informatie-technologie. Hij is ook raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch.
Hendrik woont in Utrecht met zijn vrouw Lucie en 3 kinderen.


Noo Wallis Phots

 Noo Wallis

Noo werd geboren in Zuid-Afrika en woont al veertig jaar in Ierland. Ze is altijd erg betrokken bij Zuid-Afrika gebleven en een frequente bezoekster van het land. Noo heeft altijd grote interesse getoond in de non-gouvernementele sector (NGO). Noo’s man, Peter Wallis is ook lid van de Ierse Advisory Committee. Ze hebben drie kinderen en vijf kleinkinderen.


Adviesraad

 

Adviesraad Zuid-Afrika

Henk Kleizen (Voorzitter), Prof. Eric Atmore, Farzeen Bhana, Sally Burt, Chance Chagunda, Frances Greathead (Patron), Unathi Njokweni-Magida, Marion Wagner

Adviesraad Verenigd Koninkrijk

Tony Smyth (Voorzitter), Peter Attard Montalto, Alex Chisholm, Sir Robert Dunbar, Ben Elwes, Lord Clifford of Chudleigh (Patron), Louise Seligman, Pippa Smyth

Adviesraad Ierland

Noo Wallis (Voorzitter), Deirdre Behan, Louisa Edwards, Stephen Lalor, Charles Lysaght, Ingrid O`Brien, Peter Wallis

Bestuur Breadline Africa Nederland

Hendrik Struik (Voorzitter), Derick Allaway, Nancy van Bilsen, Mariella Norman, Stacey Peck, Marijke Schep


 Beschermvrouwe Frances Greathead

Eén van de oprichters van Breadline Africa, Frances Greathead, was de eerste voorzitter van Breadline Africa. Het begon allemaal in 1992 toen Frances en een groep van betrokkenen elkaar in Engeland ontmoetten om te kijken of ze een fonds in Europa zouden kunnen oprichten om lokale initiatieven in Zuid-Afrika financieel te ondersteunen om zo de armoede te bestrijden. Sommigen van hen zitten nog steeds in het bestuur. Tijdens deze ontmoeting werd Frances benoemd tot voorzitter en dat is zij gebleven tot haar tachtigste verjaardag.

Frances werd in 1919 geboren, net na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze was een twintiger toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en trad toe tot het Rode Kruis en daardoor had ze mogelijkheid om de soldaten te entertainen door deel te nemen aan de Entertainments National Service Association, ENSA genoemd. Na de oorlog ging ze eerst naar Zuid-Afrika om haar neven te bezoeken. Toen ze in Engeland haar negentigste verjaardag vierde, wist ze € 8.350,00 in te zamelen dat gedoneerd werd aan een zuster in Tanzania die trapnaaimachines nodig had.

Frances onderhoudt regelmatig contact met Breadline Africa en sprak onlangs de woorden uit dat Breadline Africa lokale projecten door mensen uitgevoerd, in de townships blijft helpen.